Jdi na obsah Jdi na menu
 


JANTAROVÁ TINKTURA

15. 2. 2020

Recept na léčivou jantarovou tinktůru

JANTAROVÁ TINKTURA

Jantar je mineralizovaná pryskyřice z jehličnanů, které na naší planetě rostly ve třetihorách. Proto také obsahuje mnoho minerálních látek (draslík, křemík, hořčík, vápník nebo železo) a především kyselinu jantarovou, která blahodárně působí na trávicí soustavu a je silným antioxidantem. Kyselina jantarová a její soli přímo ovlivňují buněčný metabolizmus, jsou zdrojem redukujících látek a tím ovlivňují oxidaci uvnitř buňky. Také stabilizují strukturu a funkci mitochondrií, působí jako induktor syntézy bílkovin, ovlivňují transport iontů v buňce a transport plynů v organismu.
Kyselina jantarová je obsažena i v běžných potravinách jako jsou kysané mléčné výrobky, kysané zelí, angrešt či víno, ale jednoznačně nejvyšší obsah je právě v jantaru.


Jantarová tinktura se doporučuje od podzimu do jara hlavně jako prevence proti chřipce a nachlazení. Na posílení imunity se vmíchává 3-10 kapek lihové tinktury každý večer do teplého čaje, v případě nemoci užíváme totéž množství 3x denně. Lze ji použít i zevně, a to především při bolesti hlavy, zad nebo svalů, vtíráním do postiženého místa. Při kašli se tinktura vtírá krouživými pohyby do zad a hrudníku, při horečce pak navíc ještě do podkolenních jamek.

Směs drobného jantaru zakoupíte zde:

https://www.mypaleoshop.cz/eshop/produkt/2426-jantarova-tinktura---smes-pro-vyrobu-50g.html#desc

bursztynowa-nalewka.jpg

Příprava tinktury je poměrně snadná a existují dva základní recepty:                      

Jantarová tinktura v lihu: 50 gramů jantarových zlomků pečlivě omyjeme a necháme je přibližně dva týdny louhovat v 0,5 litru vysokoprocentního lihu(ideální je 60% a více procentní z lékárny, ale lze louhovat i domácí slivovici v tmavé místnosti. Filtrovat tinkturu není třeba, je možné jí začít ihned používat, zatímco jantar zůstává na dně. Jantarové zlomky je možné použít na výrobu tinktury s lihem dvakrát.

Jantarová tinktura s propolisem: 10 gramů pečlivě omytých jantarových zlomků rozdrtíme v hmoždíři a zalijeme je 100ml 10% propolisu. Necháme minimálně 14 dní odstát v tmavé místnosti a přefiltrujeme. Při nachlazení dávkujeme 30 kapek po snídani, tinkturu můžeme rozmíchat ve studené vodě a vypít, propolisová tinktura se obvykle neužívá preventivně. V tomto případě lze jantar použít pouze jednou.

Směs drobného jantaru zakoupíte zde:

https://www.mypaleoshop.cz/eshop/produkt/2426-jantarova-tinktura---smes-pro-vyrobu-50g.html#desc